۱۳۹۴ آذر ۲۷, جمعه

#ايران-شرایط اقلیمی تحت تاثیر ال نینو برعکس می شود

شرایط اقلیمی تحت تاثیر ال نینو برعکس می شود

پدیده جوی ال نینو طی هفته های گذشته رکورد دهه اخیر را شکسته است.‌اطلاعات جدید منتشر شده توسط اداره هواشناسی ملی آمریکا نشان می دهد که شاخص ال نینو نسبت به سال های اخیر رشد داشته و رکورد سال های ۱۹۹۷ و ۹۸ را شکسته است.برای سنجش شاخص ال نینو منطقه ای در اقیانوس آرام را با نام Nino ۳.۴ در نظر گرفته اند و با اندازه گیری دمای آن، این شاخص را معرفی می کنند.ال‌نینو یکی از چرخه‌های مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یک‌بار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر زمین می‌شود از جمله این ناهنجاری‌ها می‌توان به سیلاب‌های ناگهانی، خشک‌سالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد.ال‌نینیو یک رخداد اقلیمی کلان است که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ می‌دهد.نشانه اولیه آن هم تغییر جهت جریان آب‌های سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه است. پیش از این معاون وزیر راه و شهرسازی گفته بود ال‌‌‌نینو با رشد بارش‌ها در غرب قاره آمریکای لاتین همراه است و پدیده لانینا بارش را در شرق قاره آسیا و اقیانوسیه خواهد داشت.همان طور که در نمودار پایین مشاهده می کنید در سالهای ۹۷ و ۹۸، دمای این ناحیه ۲.۸ سانتی گراد بالاتر از دمای طبیعی بود با این حال در هفته دوم ماه نوامبر این شاخص ۳ درجه سانتی گراد بالاتر از میزان طبیعی قرار گرفته است و رکورد ثبت شده سال ۱۹۹۷ و ۱۹۹۸ را شکسته است. بالارفتن دمای هوا و شاخص ال نینو احتمالا امسال را به گرم ترین سال جهان تبدیل خواهد کرد.از هم اکنون اثرات ال نینو را می توان در نقاط مختلف جهان مشاهده کرد. آتش سوزی های اندونزی، بارش های سنگین در جنوب آمریکا و افزایش دمای هوا را می توان بخشی از عواقب ال نینو دانست.با این حال باید توجه کرد که اقیانوس آرام تنها یکی از مناطقی است که شاخص ال نینو در آن سنجیده می شود و دیگر مناطقی مانند پرو هنوز رکورد به دست آمده در سال ۱۹۹۷ را نشکسته اند.
 حداکثر فعالیت پدیده ال نینو تا اواخر آذرماه است و پس از آن به‌تدریج آثار این پدیده تضعیف می شود.با تضعیف تدریجی آثار ال نینو، در بهار به فاز خنثی می‌رسیم و دیگر شاهد آثار پدیده ال نینو نخواهیم بود.
کارشناس پژوهشکده اقلیم‌شناسی با بیان اینکه "تغییر اقلیم یک پدیده بلندمدت است و آثار بلندمدتی نیز دارد"، گفت: پیش‌بینی‌های جهانی مبتنی بر بررسی‌های صورت‌گرفته روی رفتار اقیانوس‌ها و دریاها نشان می‌دهد که در دهه‌های اخیر طوفان‌های دریایی افزایش یافته و پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده نیز با اثرات طوفان‌های دریایی و پدیده‌های اقیانوسی مواجه شویم و این پدیده‌ها دنباله‌دار خواهند بود.
*****
 آثار پدیده اقیانوسی موسوم به ال‌نینو از اواخر تابستان در ایران نمود پیدا کرده و تا بهار 95 ادامه خواهد داشت.
 بررسی ها نشان می دهد تا فصل بهار باید برای مواجهه با آثار پدیده ال‌نینو در ایران آماده باشیم.
معاون فنی و پژوهش های شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران تصریح کرد: در سالی که آثار پدیده ال‌نینو در کشور ما نمود می‌کند، دیگر خشکسالی اقلیمی در آن سال نداریم اما به معنای این نیست که خشکسالی هیدرولوژیکی نیز نخواهیم داشت.
 خشکسالی هیدرولوژیکی با تأثیرات دوره‌هایی از کمبودهای ناشی از کاهش ریزشهای جوی بر منابع تأمین آبهای زیرزمینی یا سطحی به وجود می‌آید و در سالی که سال نمود آثار پدیده ال‌نینو است، ممکن است در بازه‌ای از سال شاهد وقوع بارشهای بیشتری باشیم اما ممکن است این بارشها به دلایل مختلف به تغذیه مناسب آبخوانها و افزایش مطلوب ذخایر سدها نینجامد.
 حدود 80 درصد از حوضه های آبریز کشور در سالی که آثار پدیده قوی ال‌نینو نمود می کند وضعیت تَرسالی دارند، گفت: از آنجا که بروز بارش ها به صورت متمرکز و سیل آسا به جریان یافتن سیلاب ها می انجامد، در نقاطی از کشور که سد ساخته شده، سد وظیفه ذاتی خود را که مهار سیلاب ها است انجام می دهد اما در نقاطی از کشور که سدی در بالادست نیست، شهرداری ها و سازمانهای مربوطه باید نسبت به تمیزکردن و لایروبی جویها و کانالهای عبور آب اقدام کنند تا در صورت وقوع بارش های سیل‌آسا، کمتر شاهد بروز صدمات و خسارتها باشیم.  سیل و خشکسالی دو مقوله مهم کشور و استان فارس است که در برهه های مختلف این استان را با مشکلات و پیامدهای متعدد روبرو کرده ست .مدیرعامل آب منطقه ای فارس با اشاره به اینکه اقدامات توسعه ای در هر برهه در تمامی کشورها سبب شده از استانداردهای زیست محیطی خارج شوند گفت: بازخورد ناشی از دخل و تصرف در طبیعت خود را به صورت سیلاب و خشکسالی نشان می دهد، این دخل و تصرف ها در استان ما چندان زیاد نیست اما اثرات آن به شکل سیلاب قابل پیش بینی است.
وی اضافه کرد : تصرف حریم و بستر رودخانه ها، احداث خانه در بستر رودخانه یا تنگ نمودن دهانه چاله ها همگی از جمله مواردی است که بر مهار سیلاب تاثیر دارد و در سالهایی مانند امسال که با پدیده ال نینو روبرو هستیم این مسایل نمود و ظهور بیشتری دارد .
دهقانی بیان کرد: خوشبختانه تمام مسئولین به این مهم توجه دارند که در کنار توسعه کشور بحث حفاظت از زیست و بستر نیز حایز اهمیت است و با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب در این باره، ما نیز بیش از پیش بر حفاظت از منابع محیط زیست تاکید داریم و به حفاظت از این منابع اهتمام می ورزیم. امسال شاهد پدیده ال نینو در کشور هستیم و آثار این پدیده قابل توجه است؛ لذا هوشیاری بیشتر در مدیریت سیلاب با روش های سازه ای مهار سیل، ذخیره سیلاب توسط سدها، بندها و مخازن و روش های غیرسازه ای ضرورت دارد.در شرایط ال نینو خاص در شرق اقیانوس آرام و در سواحل آمریکای شمالی تغییراتی در جریان های عمق و سطح آب ایجاد می شود. این تغییرات باعث می شود تا آب سردتر که غنی و پر از اکسیژن و مواد غذایی است جایگزین آب گرم سطحی شود.
شرایط اقلیمی تحت تاثیر ال نینو برعکس می شود. ال نینو باعث می شود که باد از غرب اقیانوس آرام، آب های سطحی گرم را به سمت شرق هدایت کند.
در این حالت آب گرم در سواحل آمریکای جنوبی به سواحل شرقی حرکت می کند و دمای این منطقه را بالا می برد.
واژهٔ اِل نینو در زبان اسپانیایی به معنای ' پسربچّه' است
****
#ايران #ایلام#تهران #اصفها ن #شيراز # شهرستان _شوشتر #خوزستان #لنگرود #كاشمر #سمنان  #گلستا ن #شمال _شاهرود #بجنورد#سمنان  #گلستا ن #شمال _شاهرود #كرمانشاه #بروجن #اردبيل #سيرجان# بوشهر # سردشت  #اراك #مازندران #خرم آباد #لرستان #سفيد كوه #ايلام #دهلران #كردستان #روستاي _هيرويه #ممسني #اروميه   #كرمان  #كردستان #كرمانشاه #چشمه بلبر #سد داريان #روستای اندج # الموت قزوین# سامن #ملایر  #    اهواز #كردستان #كرمانشاه #چشمه بلبر #سد داريان# ارومیه #هواي_تازه #فرانسه  # لرستان  #تالاب‌های_ لرستان  #آماده_ باش #هواشناسی _جهانی # اثرات #پدیده # ال نینو

ما را در كانال تلگرام همراهي كنيد
***

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر