خطر تخریب 50 بنای تاریخی درگرگان
گرگان – مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: حدود 50 بنای تاریخی واقع در بافت قدیم شهر گرگان در خطر فرسودگی و تخریب کامل قرار دارد.
براساس برآوردهای انجام شده، رفع خطر تخریب این بناها نیازمند صرف بودجه ای در حدود 40 میلیارد ریال است که تامین آن با توجه به اعتبارات کنونی این اداره کل امکان پذیر نیست.
علاوه بر این بناهای دارای شرایط اضطراری، 200 اثر تاریخی دیگر در بافت قدیمی گرگان شناسایی و کدگذاری شده که این بناها نیز نیازمند مرمت و بازسازی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان افزود: از میان 250 اثر شناسایی شده در بافت قدیم گرگان که مربوط به دوره قاجار تا پهلوی اول است، تاکنون 20 اثر به ثبت ملی رسیده و بقیه این بناها در انتظار قرار گرفتن در فهرست آثار ملی کشور است.براساس قانون با توجه به انجام مرحله کدگذاری از این پس انجام هر گونه فعالیت و اقدام در این بناها، نیازمند اخذ مجوز از اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان است. با وجود نیاز این بناهای قدیمی به مرمت و بازسازی، دستگاه های استانی رغبتی برای همکاری با میراث فرهنگی در جهت نجات این میراث تاریخی از خطر تخریب و نابودی ندارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان بیان کرد: یکی از راه های بازسازی این بناهای تاریخی ، استفاده از توان بخش خصوصی و واگذاری آنها به متقاضیان است که رسیدن به این اهداف، به برخی پیش شرط ها مانند ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران و تضمین بازگشت سرمایه گذاری های آنان نیاز دارد. برای ایجاد انگیزه در بخش خصوصی باید قسمتی از بافت قدیم گرگان از طریق بودجه های دولتی مرمت و بازسازی شود تا امکان اجرای طرح های سود آور اقتصادی توسط بخش خصوصی ارزیابی و گام های موثر برای توسعه آن برداشته شود. اگر ساختمانی متروکه شود، روند تخریب و فرسودگی آن دو چندان می شود و به همین دلیل ورود بناهای تاریخی به چرخه بهره برداری می تواند در حفظ این بناها تأثیر بسزایی داشته باشد. صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: تنها راه نجات بناهای تاریخی و فرهنگی، احیاء و مرمت آنها توسط بخش خصوصی است. البته نظارت مستقیم میراث فرهنگی پس از واگذاری ها باید در مورد این ابنیه استمرار یابد و در قالب اعطای کاربری مشخص و کارشناسی شده می توان بناهای تاریخی را که خطر فرسودگی و تخریب آنها را تهدید می کند، مورد بهره برداری قرار داد.بافت تاریخی گرگان، سومین بافت با ارزش و دارای سبک معماری پس از یزد و اصفهان است و وسیع ترین بافت تاریخی شمال ایران می باشد.
بافت تاریخی گرگان از سمت شمال غرب و شمال به خیابان 30 متری رسالت، از شرق به خیابان گرگان جدید، میدان وحدت و خیابان پاسداران، از جنوب به خیابان فرد جهان و خیابان ملل تا تقاطع خیابان پاسداران و از سمت غرب به خیابان ایرانشهر (طالقانی)، میدان مازندران و خیابان جمهوری محدود می شود.
وسعت این بخش از بافت گرگان نزدیک به 150 هکتار و معادل پنج درصد از مساحت قانونی شهر است.
شهرستان گرگان با افزون بر 450 هزار نفر جمعیت مرکز استان گلستان است.
***
ما را در كانال #تلگرام همراهي كنيد
@MahtabNori
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر