۱۳۹۴ آبان ۲۳, شنبه

#ايران-عرصه های جنگلی فارس زیر تیغ سودجویان و قاچاقچیان

عرصه های جنگلی فارس زیر تیغ سودجویان و قاچاقچیان

استان فارس به لحاظ وسعت رویشگاههای جنگلی در بین استان های کشور مقام اول را دارد و همچنین در میان 11 استان واقع در ناحیه رویشی زاگرس از مقام نخست برخوردار است.
عرصه های جنگلی فارس زیر تیغ سودجویان و قاچاقچیان
جنگل های زاگرس حدود 40 درصد جنگل های ایران را تشکیل می دهد و سهم استان فارس از جنگل های زاگرس حدود 13 درصد است.در استان فارس 10 میلیون عرصه مرتعی و جنگلی وجود دارد که 2 میلیون و 200 هزار هکتار آن عرصه جنگلی است.
بگفته صاحبنظران ، خشکسالی های متوالی ، آفات و بیماریها ، دیر رشد بودن درختان جنگلی ، کهنسال بودن درختان بخش عمده ای از جنگل ها و مصیبت بار بودن قطع درختان برای تهیه چوب و زغال تهدید کننده جدی این عرصه هاست.
متاسفانه سودجویان و منفعت طلبان با قطع درختان بلوط و قاچاق آنها از نقاط شمالی بویژه شهرستان های نورآباد ممسنی، کازرون، منطقه کوهمره سرخی و کامفیروز خوراک کوره های زغالی را فراهم می کنند.
عرصه منابع طبیعی شهرستان در حفظ موقعیت آب و هوایی ، اقتصادی ، گردشگری منطقه اثرگذار است.
 متاسفانه در سالهای اخیر بدلیل خشکسالی های متوالی عرصه های منابع طبیعی این شهرستان بسیار آسیب پذیر شده است.
 درختان جنگلی بدلیل آفات و بیماریها در معرض خشکیدگی قرار گرفته اند و بخشی از آنها قطع شده تا بیماری به بخشهای دیگر سرایت نکند. بخشی از روستاهای سردسیری شهرستان بدلیل نداشتن گاز ، با مشکل مواجه هستند و روستاییان برای تامین سوخت خود به قطع درختان روی می آورند.
 با همکاری نیروی انتظامی و گشت حفاظت منابع طبیعی بخش گسترده ای از جنگلها کنترل می شود تا سودجویان قادر به قطع درختان نباشند ، اما این مهم نیاز به بهره گیری از نیروهای حفاظتی بیشتری دارد.
 بی توجهی مسوولان به منابع طبیعی شهرستان این عرصه های حیاتی را تبدیل به گوشت قربانی کرده است .
 جنگلهای بلوط بخشی بدلیل آفت زدگی در معرض آسیب قرار گرفتند ، بخشی از درختان بدست سودجویان طعمه کوره های زغال می شود و بخشی بدلیل نبود امکانات در کوره خانگی روستائیان سوخت می شود.
 شهرستان ممسنی از 520 هزار هکتار منابع طبیعی برخوردار است که تنها با چهار قرقبان حفاظت و نگهداری می شود.
امسال اعتبارات این مجموعه یک میلیارد و 600 میلیون ریال ، از این میزان یک میلیارد ریال برای نوسازی ساختمان اداره که 40 سال قدمت دارد ، هزینه خواهد شد.
از اعتبارات دو درصد نفت و گاز و ماده 180 شهرستان به منابع طبیعی تخصیصی داده نشده است .
 متاسفانه مسوولان بدنبال راهکارهای درمانی نیستند بجای اینکه اعتبارات صرف توسعه آبخیزداری و آبخوانداری شود همواره درصدد هستیم تا راهی برای بیرون کشیدن آب از اعماق زمین باشیم.
 براساس پیگیری های قضایی و دستور دادستان ، امسال موفق به کاهش 40 درصد از تخلفات در جنگلها ، 50 درصد جلوگیری از قطع درختان و خروج شخم تراکتور از اراضی جنگلی برای کشت و زرع شده ایم.
 خوشبختانه دامنه آتش سوزی ها از سه هزار هکتار سال گذشته به 130 هکتار در سالجاری کاهش یافت.
خشکسالی های متوالی خسارات زیادی به جنگلهای بلوط شهرستان وارد کرد و 90 هزار هکتار از این عرصه را درگیر آفت و آسیب کرده است.بخش زیادی از درختان جنگلها ی بلوط کهنسال هستند و زاد آوری طبیعی و دیر رشد بودن درختان بلوط فوق العاده محدود است و به از بین رفتن عرصه جنگل کمک کرده است.
 چرای دام و شیار و شخم زیر درختان برای زراعت عرصه جنگلی را با خطر جدی مواجه کرده است.
 از سویی گستردگی آفت و بیماریها جنگلهای بلوط را رو به زوال برده و از طرفی دیگر طمع سودجویان برای بهره گیری از درختان بلوط برای تهیه زغال تهدید آور شده است.
 با ورود کارشناسان و محققان داخلی و خارجی بخش عمده ای از درختان بلوط منطقه از سرایت بیماری و آفت نجات یافته اند اما مراقبت از این عرصه باید در اولویت باشد.
 افرادی که چوب را از جنگلها تکدی گری می کنند عملی غیر اخلاقی انجام می دهند که به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.
 دشت برم کازرون و منطقه جنگلی تحت پوشش گشت های حفاظتی و قرقبان های فصلی است و همچنین مردم در این امر یاری رسان هستند. با همکاری دادستان کازرون و حوزه قضایی چنارشاهیجان برای پیشگیری از قطع درختان عملیات گسترده ای انجام شده اما هنوز نمی توانیم از قطع درختان و در معرض آسیب بودن آنها خاطر جمع باشیم.
 خشکسالی های متوالی ، آفت و بیماری ، قطع درختان و قاچاق چوب بلای جان جنگلهای فارس شده است.
 متخلفین به صورت مخفیانه و شبانه اقدام به قطع درختان جنگلی می کنند ، اگرچه نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی به صورت شبانه روزی در تلاش هستند اما باز هم با موارد تخلف بسیاری مواجه هستیم.
قرار است تا هر گونه تخلفات احتمالی در عرصه های منابع طبیعی را به شماره تلفن رایگان 1504 اطلاع دهند و نیروهای یگان حفاظت را در حفظ و حراست از عرصه های جنگلی استان یاری رسان باشند.
 به استناد ماده42 و 48 و 49 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع متخلفین و افرادی که اقدام به قطع درختان جنگلی کنند به حبس و پرداخت غرامت محکوم و طبق قانون با آنها برخورد می شود.
 در شش ماهه نخست امسال بیش از 10 هزار کیلو چوب و ذغال قاچاق در استان فارس کشف شده است.
 سال گذشته 3 هزار و 425 کیلو چوب قاچاق در استان کشف شد و آمارها بیانگر افزایش قاچاق چوب در استان است و خبر از سود آور بودن این مقوله دارد.امسال هفت هزار و 218 کیلو ذغال قاچاق کشف شده که این میزان در سال گذشته 12 هزار و 148 کیلو بوده است. قاچاق محصولات فرعی جنگلی مانند آنغوزه، کتیرا و سقز از دسترس سودجویان دور نمانده به گونه ای که امسال چهار هزار و 217 کیلو قاچاق شده و نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی دارد.
 در فصل های بحرانی مانند تابستان و زمستان که قاچاق افزایش می یابد از نیروهای افتخاری و مردمی نیز استفاده می شود. خشکسالی و آفات ، ورود چوب های قاچاق از دیگر استانها و سودآوری فراوان باعث رونق کوره های ذغالی شده است. ذغال هایی که از چوب درختان بلوط تهیه می شوند از طریق بنادر استان های بوشهر و هرمزگان به کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس و از آنجا به برخی کشورهای اروپایی قاچاق می شود.
 امسال علاوه بر استفاده از نیروهای حفاظتی تمام وقت، 28 دستگاه خودرو بیابانی و 89 جنگل بان فصلی برای حفاظت از جنگل های فارس استفاده شده است. برای حفاظت از عرصه های جنگلی توان منابع طبیعی ناچیز است و باید مردم در این امر مهم ورود کنند و یاریگر نیروهای گشتی باشند.اینک که بلای خانمانسوز خشکسالی وضعیت پوشش گیاهی ، مرتعی وجنگلی را در استان پهناور فارس به نقطه قرمز رسانده ، در سال همدلی و همزبانی در سایه همکاری و مساعدت آحاد مردم از میزان خسارت انسانی به این منابع خدادی در آستانه احتضار جلوگیری شود. 
*****
#ايران #ایلام#تهران #اصفها ن #شيراز # شهرستان _شوشتر #خوزستان #لنگرود #كاشمر #سمنان  #گلستا ن #شمال _شاهرود #بجنورد#سمنان  #گلستا ن #شمال _شاهرود #كرمانشاه #بروجن #اردبيل #سيرجان# بوشهر # سردشت  #اراك #مازندران #خرم آباد #لرستان #سفيد كوه #ايلام #دهلران #كردستان #روستاي _هيرويه #ممسني #اروميه#جنگلهاي _فارس

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر